پس از انتخاب الگو برای دوخت لباسی که به آن علاقه دارید، مهمترین بخش، پس از انتخاب و خرید پارچه، محاسبه میزان پارچه مورد نیاز برای دوخت بلوز، شومیز، لباس مجلسی و … است.
اگر از الگوهای آماده در مجلههای لباس استفاده میکنید، با مراجعه به بخش راهنمای میزان دقیق متراژ پارچه از آن آگاه خواهید شد، در صورتی که خودتان دست به کار شدهاید و قصد طراحی الگو دارید و قصد سفارش لباس به خیاط شخصی دوز را دارید، اینجا این سئوال خیلی مهم را از خود خواهید پرسید که: برای دوخت هر لباس چقدر پارچه نیاز دارید؟
عرض پارچه موجود در بازار متفاوت است، البته بیشتر پارچهها عرض 150 سانتی متر دارند، علاوه بر این، پارچههای با عرض 2 و 3 متر و همچنین 110 و 90 سانتیمتر هم وجود دارد.
پارچه عرض 3 متر را پارچههای نخی شامل میشوند که انواع آن: تترون، پوپلین، کتان است.
پارچههای هندی و وارداتی که بسیار متنوع و زیبا هستند پارچه به عرض پایین میباشند. معمولاً قیمت پارچه تحت تأثیر عرض آن قرار میگیرد و پارچه با عرض پایینتر قیمت پایینتری دارد. پارچههای کم عرض به دلیل محدودیت چینش الگو در کنار هم دورریز بیشتری دارد و پارچه بیشتری مصرف میشود، و حتی در پارچههای طرح دار به دلیل رعایت راپرت، این چالش بیشتر خواهد شد.
اگر پارچه شما طرح داشته باشد نیاز به راپورت بندی پارچه برای وصل کردن قطعات به یکدیگر دارید، در نتیجه فضای بیشتری نیاز دارید.
در پارچههای جهت دار همانند پارچه مخمل، به دلیل خواب پارچه، باید چیدمان الگو را بر اساس جهت لباس رعایت نمایید، در نتیجه متراژ بیشتری نیاز دارید.
در لباس با پارچههای چاپی و سنگ دوزی نیز برای تطبیق تکههای الگو با طرح روی پارچه، به فضای بیشتری نیاز دارید.
پس از مشخص شدن متراژ مورد نیاز مخصوصاً پارچه طرحدار، 25 درصد (بر اساس سایز استاندارد ۳۸ تا ۴۰) بیشتر از میزان محاسبه شده تهیه کنید، تا هیچ دغدغهای نداشته باشید.
در صورتی که سایز بیشتر باشد، با اضافه شدن هر سایز 10 درصد به مصرف پارچه شما افزوده خواهد شد.
برای دوخت کت و شلوار مردانه، باید ۱۸۰ سانتیمتر پارچه برای کت و ۱۲۰ سانتیمتر پارچه برای شلوار، تهیه کنید.
کت و شلوار زنانه همانند کت و شلوار مردانه، نیازمند ۱۸۰ سانتیمتر پارچه برای کت و ۱۲۰ سانتیمتر پارچه برای شلوار است.
دوخت مانتو کتی، مشابه دوخت کت زنانه، نیازمند ۱۸۰ سانتیمتر پارچه میباشد.
این مقدار پارچه میتواند بسته به مدل، متغیر باشد اما از ۱۶۰ سانتیمتر کمتر نخواهد بود. مثلاً برای شومیز آستین کوتاه 140 سانتیمتر کافی است، ولی با توجه به ترند امسال که بلوز با آزادی زیاد و آستین پفی و چین داراست، شما به پارچه بیشتری (حداقل دو متر) نیاز دارید.
پارچه مورد نیاز برای دوخت پیراهن مردانه 150 سانتیمتر است.
تیشرت و تاپ، معمولاً به شکل آماده خریداری میشوند، امّا جهت اطلاع بدانید که باید قد بالاتنه خود را اندازهگیری کنید و مقدار به دست آمده را با ۱۰ سانتیمتر جمع ببندید. عدد به دست آمده، مقدار پارچهای است که برای دوخت تاپ و تیشرت باید تهیه نمایید.
پالتوها، از پارچههای گرم و سنگین دوخته میشوند. اگر میخواهید برای خود پالتو بدوزید (زنانه یا مردانه، تفاوتی ندارد)، باید قد مانتو و قد آستین خود را اندازه گیری کنید و با عدد ۱۰ سانتیمتر جمع ببندید.
برای دوخت این دو پوشاک، باید قد لباس خود را اندازهگیری کنید و مقدار به دست آمده را با عدد ۱۰ سانتیمتر، جمع کنید.
برای دوخت شلوارهای راسته و معمول، 120 سانتیمتر کفایت میکند، اما اگر به دنبال شلوار با پاچههای گشادتر (دامن شلواری) هستید، تا 2 متر پارچه نیاز دارند.
در صورت انتخاب مانتوهای رایج برای افراد با سایز 40 و عرض پارچه 150 سانتیمتر، 2 متر پارچه کافی است، در صورتی که بخواهید مانتوهای ترند و محبوب که بلند و پُرچین هستند را انتخاب کنید، در نتیجه برای انتخاب مانتو با استایل امروزی 2.5 تا 3 متر پارچه نیاز خواهید داشت.
محاسبه متراژ پارچه بسته به نوع لباس انتخابی شما، عرض پارچه، اندازه بدن و طرح لباس متفاوت است. این فرمول ها به عنوان راهنمای کلی برای تخمین پارچه مورد نیاز استفاده میشوند، اما همیشه توصیه میشود مقدار کمی پارچه اضافی همانطور که در مقاله نیز ذکر شد، برای تطبیق الگوهای پارچه در نظر بگیرید.